Castelul Corvinilor, între legendă și adevăr

0
862

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, Castelul Hunedoarei sau Castelul Corvineștilor, este o cetate medievală ridicată în secolul al XIV-lea pe locul unui vechi castru roman. Aceasta a fost dăruită de către regele Sigismund I de Luxemburg, regele Ungariei, cneazului Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara.

In secolul al XV-lea începe modernizarea castelului sub domnia lui Ioan de Hunedoara (voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456). În afara rolului său strategic, castelul a servit și ca reședință feudală.

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură ce îmbină în mod plăcut stilurile gotic, neo-gotic, renascentist și baroc, fiind inclus în numeroase topuri internaționale ale celor mai frumoase castele din lume. Este compus din 42 de încăperi, două terase și două poduri, numeroase turnuri, bastioane precum și un donjon. Numelor acestora te duc în lumea de basm a epopeelor de altădată: Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Camera Domnițelor, Bastionul Alb, Turnul Toboșarilor, Turnul Buzduganelor etc. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă.

Accesul în castel se face pe un pod de lemn, sprijinit pe patru piloni masivi de piatră, pod construit peste pârâul Zlaști.

Castelul Corvinilor – Sursa: Youtube

Lângă capela din curtea castelului veți găsi o fântână cu o adâncime de 28 metri săpată în stâncă. Conform legendei aceasta ar fi fost săpată de trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi ținea la castel. Acesta le-a promis prizonierilor că îi va elibera dacă vor săpa o fântână cu apă bună.

După 15 ani de trudă fântâna a fost terminată numai că între timp Ioan de Hunedoara a murit, iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, a decis să nu respecte promisiunea soțului său. Legenda spune că prizonierii ar fi scris pe zidul fântânii „Apă ai, inimă nu”. În realitate traducerea corectă a inscripției este  “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.

O altă legendă legată de Castelul Corvinilor este cea a prizonieratul lui Vlad Țepeș, pentru o perioadă scurtă de timp, într-o celulă de sub Sala Cavalerilor înainte de a fi trimis în Ungaria și întemnițat în Castelul Vișegrad.

Castelul Corvinilor – Legenda Corbului

„Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca și dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat de această istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc.”

Legenda Corbului – Sursa: Youtube

Taxă de intrare :

1. adulți
– 20 lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 30 lei (mai, iunie, iulie, august)

2. elevi și studenți
– 5 lei (pe bază de carnetului de elev/student vizat pe anul în curs)

3. pensionari
– 10 lei (pe bază de cupon de pensie)

Alte taxe :
Foto – 5 lei
Video – 15 lei
Ghidaj – 30 lei limba romana, 50 lei limba straina
Album Foto/Operator – 100 lei/ora
Audio/Ghid portabil – 6 lei
Audio Apps/Ghid Multimedia (tabletă) – 8 lei

La 150m de castel se găsește o parcare cu plată.

Castelul Corvinilor – coordonate Google Maps: 45.749233, 22.88829399

Documentar Castelul Corvinilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here