Cetatea Râșnov

0
750

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine conservate fortificații din Transilvania și este inscrisă în clasa A pe lista monumentelor. Cetatea supraveghea accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei, prin trecătoarea Bran.

Prima atestare documentară  a cetății Râșnov dateazâ din anul 1335. Atunci, conform documentelor istorice, cetatea țărăneascâ (denumirea de țărănească fiind legată de ocupația constructorilor) Râșnov a rezistat invaziei tătare.

Sursa: Youtube

Zona prezintă un interes strategic deosebit. Din această cauză, din cele mai vechi timpuri, aici au fost construite fortificații care au protejat trecătoarea.

Cercetările arheologice au demonstrat existența pe Dealul Cetății a unor fortificații (șanturi și valuri de pământ) încă din epoca bronzului.

Apărarea zonei a fost preluată mai târziu de așezarea dacică Comidava, considerată ca fiind una dintre cele mai „strălucite” orașe ale Daciei conform relatărilor geografului Claudius Ptolemeu din Alexandria.

După cucerirea Daciei de către romani (parțială și nu în totalitate cum am învățat unii dintre noi la școală) a fost construit în zonă un castru roman. Castrul roman poartă numele de Cumidava. Deși prezența site-ului arheologic a fost semnalat în 1856 de către M. J. Ackner, primele cercetări au fost efectuate în anul 1939 de către profesorul Mihail Macrea.

Cavalerii teutoni și-au adus și ei aportul la apărare în perioada în care au stăpânit Țara Bârsei.

Sursa: Youtube

Cetatea Râșnov a fost asediată de mai multe ori de către turci (1421, 1436, 1441) dar a rezistat atacurilor de fiecare dată.

Singura înfrângere suferită de Cetatea Râșnovului a avut loc în 1612. Gabriel Bathory, principele Transilvaniei, a descoperit „călcâiul lui Ahile” al acestei cetăți … APA.

Când erau asediați și rămâneau fără apă, locuitorii Râșnovului ieșeau noaptea din cetate și se aprovizionau cu apă dintr-un izvor știut doar de ei.

Gabriel Bathory a ocupat panta estică (singura cale de acces în cetate)  împiedicând astfel aprovizionarea cu apă a cetății. După un asediu îndelungat apărătorii cetății au fost obligați să se predea în cele in urmă, nu înainte de a negocia ca vechile privilegii ale râșnovenilor sǎ fie respectate, iar în cetate să nu fie instalată nici o garnizoană străină. Bathory nu și-a ținut promisiunea și a doua zi a alungat locuitorii din cetate instalând propria garnizoană.

Cetatea a fost răscumpărată un an mai târziu când s-au plătit 3.000 de florini pentru Cetatea Râșnov și Cetatea Bran.

Luptele din 1612 au demonstrat necesitatea săpării unei fântâni. Lucrările au început în anul 1623 și s-au finalizat în 1640. Adâncimea ei este de 146 de metri și a fost săpată direct în stâncă. Există și o legendă legată de acestă fântână, legendă asemănătoare celei a  fântânii din Castelul Corvinilor, dar este o pură speculație. Fântâna a fost săpată de către meșterii sași tocmiți de primăria Râșnov.

Cetatea Râșnov, având o suprafața totală de aproximativ 3.500 mp este construită din piatră si căramizi pe un deal stâncos și abrupt. Înâlțimea zidurilor este de aproximativ cinci metri, iar grosimea lor variază, ajungând în unele zone la un metru și jumătate. Zidurile sunt mărginite de pante abrupte de circa 150 metri în sud, vest și nord, singura cale de acces în cetate  fiind din est. Intrarea în cetate este puternic fortificată.

Cetatea Râșnov are doua curți: una interioară, protejată de zidurile și turnurile cetății, și alta exterioară, amplasată în fața zidului estic. În curtea interioară au fost construite clădiri cu rol de adăpost dar și de cămări în caz de asediu legate între ele prin drumuri pietruite. Cu timpul au fost adăugate o școală și o capelă.

Turnurile cetății și zidurile au fost acoperite cu țiglă .

Cetatea Râșnov a fost folosită ca decor pentru numeroase filme istorice: Dacii (1966), Columna (1967), Nemuritorii (1974).

Cu ocazia vizitei la Cetatea Râșnovului nu ocoliți muzeul de artă feudală organizat în cetate.

Program de vizitare :

– zilnic orele 09.00 – 19.00 (mai – octombrie)
– zilnic orele 09.00 – 17.00 (noiembrie – aprilie)

Taxă de intrare :

1. adulți –  10  lei
2. elevi / studenți – 5  lei
Intrarea este liberă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Un lift cu cremalieră permite vizitatorilor să ajungă la cetate în doar un minut și jumatate. Preţul unui bilet dus-întors este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii.

Iar dacă tot suntețí în zonă vizitați și Peștera Valea Cetății.

Cetatea Râșnov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here