Minicascadele din Cheile Bicazului

Cateva secunde din spectacolul naturii, Cheile Bicazului.

0
1223

Cheile Bicazului m-au fascinat dintotdeauna,  făcându-mă să mă simt, la fiecare vizită, neînsemnat și efemer.

N.B. Alegeti calitatea clipului fullHD (1080px).

Disputate de mai multe ori între județele Neamț și Harghita din cauza potențialului turistic  (potențial mai mult teoretic deoarece investițiile în zonă lasă de dorit), Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș alături de Cheile Șugăului, Lacul Roșu,  Hășmașul Mare- Piatra Singuratică și Hășmașul Negru.

Numele cheilor  vine de la răul Bicaz, rău care și-a săpat drum de-a lungul mileniilor prin masivul stâncos până la albia actuală. Afluenții săi au dat naștere la rândul lor la chei incredibil de frumoase: Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului, Cheile Lapoșului. Vă recomand să le vizitați.

Întinzându-se pe o distanță de apoximativ opt kilometri, între localitatea Bicazul Ardelean si Lacu Roșu, cheile adăpostesc în pereții lor peșteri precum Peștera Cascada, Peștera Neagră, avenele Licaș si Avenul cu trei intrări.

Pe parcursul traseului poate fi admirat masivul stâncos al Cheilor Bicazului dar si Piatra Altarului (1120m), Piatra Surducului (1077m), Piatra Pinteștilor (847m), Piatra Arșiței (835m), Poarta de Piatra (având o lățime de aproximativ șase metri) situată între Piatra Poienii si Piatra Bardos, Polițele Bardosului, Gâtul Iadului, Pridvorul Iadului etc.

Numeroase stânci au marcate trasee pentru alpiniștii avansați (atenție), traseele având un grad ridicat de dificultate nu sunt accesibile novicilor. Ca exemplu, un traseu deosebit de spectaculos este cel de pe Santinela de la Gâtul Iadului (iadul unora paradisul altora :)).

În Cheile Bicazului am găsit două minicascade pe care nu m-am putut abține să nu le filmez. Debitul acestora variază în funcție de sezon, fiind mai bogat în lunile de primăvară și toamnă și mai sărac în lunile de vară.

De cele mai multe ori, iarna aceste cascade îngheață creând adevărate dantelării.

Concluzie: Cheile Bicazului trebuie să apară obligatoriu pe lista obiectivelor pe care intenționați să le vizitați / revizitați .

Coordonate: 46.811767, 25.827426

P.S. Câteva trasee deosebite în zonă:

Masivul Hăşmaş-Cheile Bicazului Pereţii nordici şi mai departe

Masivul Hăşmaş-Cheile Bicazului.Piatra Poienii-Piatra Surducului