Lacul Sfânta Ana

0
1105

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, s-a format în craterul unui vulcan stins din masivul Ciomatu Mare, masiv ce face parte din arcul vulcanic al Carpaților Orientali. Lacul se găsește situat pe teritoriul rezervației naturale Mohoș.

În apropierea lacului Sfânta Ana întâlnim un al doilea crater, de asemenea stins de zeci de mii de ani, care a găzduit cândva și el un lac din care, in prezent, au ramas doar câteva ochiuri de apă, zona fiind cunoscută sub numele de Tinovul Mohoș.

Dacă vizitați lacul Sfânta Ana nu ratați acest obiectiv. În Tinovul Mohoș puteți observa una dintre puținele plante carnivore întâlnite in România, Roua cerului (Drosera rotundifolia).

N.R. Nu uitați să setați calitatea clipului la 1080px (fullHD).

Lacul Sfânta Ana are o formă ovală. Lungimea lacului este de 620 metri iar lățimea este de 460 metri. Adâncimea maximă este de șapte metri.

Fiind lipsit de ape curgătoare care să se verse în el, singura sursă de apă a acestui lac este apa pluvională. Astfel suprafața și adâncimea lacului variază de-a lungul timpului, în funcție de perioadele secetoase sau ploioase.

Cu ocazia documentării dinainte de călătorie, am găsit numeroase articole în care se menționa faptul că în apa lacului Sfânta Ana nu există oxigen, deci în concluzie nici o viețuitoare nu trăiește în aceste ape. Fapt confirmat și de soacra mea, fost profesor de biologie-geografie.

Vă imaginați surprinderea mea când în apele limpezi ale lacului am reușit să filmez un banc mare de pești, care înota fără griji prin apa „nocivă”. Filmul de mai sus poate confirma cele afirmate de mine.

Lângă lac am întâlnit o capelă romano-catolică având hramul Sfintei Ana.

Drumul Piatra Neamț – Lacul Sfânta Ana a fost OK. După ce se trece de intersecția cu Băile Balvanyos, șoseaua străbate o pădure superbă de fag. Am avut norocul să o străbat în luna octombrie când pădurea era atinsă de panelul toamnei. Nu m-am putut abține și am oprit în pădure pentru o talpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here