Peștera Bolii

0
5985

Peștera Bolii, din masivul Șureanu, este situată la o altitudine de 700 metri pe drumul care leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, la doar șase kilometri nord-vest de orașul Petroșani.

Denumirea de Peștera Bolii derivă de la numele familiei Bolia care a deținut, începând cu secolul al XV-lea, proprietăți în această zonă.

După străbaterea unei porțiuni de drum mărginită de o balustradă de lemn, peștera iși face cunoscută prezența printr-un portal impresionant cu o lățime de 20 metri și o înălțime de 10 metri.

Sursa : Youtube

Apele pârâului Jupâneasa intră și ele odată cu noi în Peștera Bolii prin acest portal, modelând în continuare calcarele jurasice, pentru a ieși din peșteră sub numele de Galbena.

Peștera are o lungime de aproximativ 460 de metri și poate fi vizitată pe toată lungimea sa, fiind una dintre puținele peșteri din România care să permită acest lucru. Diferența de nivel este de doar trei metri. Deoarece există atât o intrare cât și o ieșire (dacă ne raportăm la cursul apei), circulația aerului prin peșteră nu a permis formarea stalactitelor şi stalagmitelor, iar temperatura din interior variază în funcție de anotimp.

În anii ’60 peștera a fost amenajată cu podețe pentru a facilita accesul vizitatorilor. Din păcate peștera a fost abandonată cu timpul, iar podețele s-au degradat constant. Asta până în anul 2009 când noul administrator (Asociația ecologică Petro Aqua din Petroșani) a modernizat-o, refăcând podețele și iluminând o porțiune de 75 metri din peșteră (este iluminată doar în week-end-uri). Pentru a vizita restul peșterii aveți nevoie de lanterne.

Peștera Bolii este iluminată cu reflectoare de diferite culori (albastru, roșu, verde) și combinații de lumina „caldă” și „rece” realizând efecte deosebite pe pereții calcaroși. Pe pereți se pot observa și picturi rupestre „paleolitice”. Picturile sunt de fapt de dată recentă, fiind realizate cu ocazia filmărilor la scurt-metrajul „Codul Zeilor”. Și dacă tot am vorbit de filme, în peștera Bolii s-au turnat și câteva scene din documentarul „Legenda Nibelungilor”.

Poduri cu nume de basm și arhitectură unică facilitează vizitarea peșterii: Podul Luminii, Podul Liliacul, Podul Sabia Dacică, Podul Suspendat.

După traversarea Podului Luminii se intră în „Sala de concert și de dans”. După o pauză de 86 de ani, în 2006 a fost reluată tradiția de a organizeaza spectacole în această sală:

FOLK,

Sursa: Youtube

COLINDE,

Sursa: Youtube

MUZICĂ POPULARĂ,

Sursa: Youtube

dar și concerte de muzică simfonică, muzică bisericească, acapella, spectacole de teatru.

Pe partea stângă a sălii se găsește icoana Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, iar pe partea dreaptă icoana Sfintei Maria, rezultatul artistic al colaborării dintre natură (umezeala din peretele calcaros) și om (lumina proiectata pe pată).

Din această sală se trece în Sala Liliecilor, nu înainte de a traversa Podul Liliacul și Podul Sabia Dacică. Aici trăiesc două specii de lilieci. După această sala urmează ultimul podeț, Podul Suspendat. Cei care vor să iasă pe partea cealaltă a peșterii (ieșirea dă spre calea ferată Petroșani-Hațeg) sunt nevoiți să treacă prin apa pârâului de câteva ori deoarece nu mai există alte podețe.

Iar dacă tot sunteți în zonă nu ocoliți cetatea dacică sau canionul carstic de la Bănița.

CLICK AICI PENTRU UN TUR VIRTUAL AL PEȘTERII BOLII LA 360º

Program vizitare:

Orar de vară (01.06-15.09)
luni-duminică de la 09.00 la 18.00
Orar de iarnă (16.09-31.05)
sâmbătă-duminică de la 09.00 la 18.00

Taxă intrare:

adulți : 5 lei
copii : 2,50 lei

Acces facil cu mașina. Există parcare.

Coordonate: 45.44779, 23.32077200

Peștera Bolii