Peștera Valea Cetății

0
675

Peștera Valea Cetății este situată pe versantul vestic al masivului Postăvarul la o altitudine de 790 metri și la o distanță de 1,5 km de Cetatea Râșnov, respectiv 7,5 km de Poiana Brașov.

Peștera a fost descoperită in 1949 când o explozie hidraulică, produsă de sedimentele acumulate ce blocau intrarea îngustă, a îndepărtat umplutura care o astupa. De aici i se trage și cea de a doua denumire … Fundata.

Sursa: Youtube

Până în anul 2010 peștera Valea Cetății nu  putea fi vizitată (de către turiști) datorită intrării înguste. Se putea intra doar târâș, pe burtă. În anul 2011 peștera a fost inclusă în circuitul turistic creându-se locuri de acces pentru vizitatori, dar și poteci din fibră de sticlă prevăzute cu balustrade, scări interioare și pasarele. Porțiunea amenajată are o lungime de aproximativ 330 de metri și este iluminată cu LED-uri pentru a proteja colonia de lilieci ce trăiește în peșteră (specia Liliac mare cu potcoavă –  Rhinolophus ferrumequinum).

De la locul de parcare, un drum în pantă străbate o porțiune de aproximativ jumătate de kilometru până la peșteră. Drumul este plăcut, prin pădure, iar în locurile dificile au fost amenajate trepte.

Sursa: Youtube

Peștera Valea Cetății are o lungime de 958 metri si o diferență de nivel de 38,5 metri.

Cel mai important tronson este Sala Mare care impresionează prin dimensiunile sale: 68 metri lungime, 42 metri lățime și o înălțime de aproximativ 20 de metri. Pereții sălii sunt acoperiți cu scurgeri de calcit, iar în sală pot fi observate stalactite și stalagmite (destul de modeste față de alte peșteri – a se vedea Peștera Șugău). Pe jos se pot observa gururi cu cuiburi de perle de cavernă. Din capătul vestic al sălii pleacă o galerie care se transformă în final într-un tub de presiune.

Pe parcursul vizitei lumina este stinsă pentru un timp scurt cu scopul de a trăi experiența unei peșteri neamenajate.

În peștera Valea Cetății se organizează numeroase concerte de muzică simfonică, susținute de Filarmonica din Brașov, și nu numai. Dacă doriți să aflați programul evenimente organizate în peșteră vizitați această pagină.

Sursa: Youtube

Program vizitare:

  1. în perioada 01.03 – 30.00
    luni-duminică de la 10.00 la 20.00
  2. în perioada 01.10 – 31.03
    sâmbătă-duminică de la 10.00 la 18.00

Taxă intrare:

adulți : 15 lei
copii : 10 lei
Vizitarea se face din 30 în 30  de minute începând cu ora fixă, iar accesul este permis doar însoțiți de ghid.

Coordonate: 45.585683, 25.49397199

Alte obiective în apropiere: Cetatea Râșnov

Peștera Valea Cetății

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here