Turnul Negru din Cheile Bicazului

0
1106

Traseu: Poarta de Piatră – Șaua Țifrea – Turnul Negru

CAPITOLUL I – O ZI OARECARE

Acum câteva zile, fiind în pană de inspirație, abordez un amic cu veșnica mea întrebare :   Tu pe unde te-ai mai cocoțat ? Răspunsul său vine prompt Turnul Negru.

Cum nu aveam altă față la mine afișez rapid figura stil vițel la poartă nouă (deși nu este una nouă încă are succes la cei cu suflet mare) … Turnul Negru !? … și sunt răsplătit imediat cu o completare menită să-mi ridice negura de pe intelect … Cheile Bicazului, în zona Pridvorului Iadului, la aproximativ 300 de metri. În sus.

N.R. Fiind conștienți de faptul că naratorul este uneori plictisitor vă prezentăm un teaser pentru a fi siguri că nu veți părăsi pagina noastră.

Spre Turnul Negru – teaser

N.A. Ce să zic, bine că sunteți voi aștia din redacție mai amuzanți. Acum mă supăr și vă las să vă descurcați singuri.

Mai primesc bonus câteva detalii, dau din cap neconvingător pentru a confirma că am înțeles locația și ne despărțim la fel de prieteni.

Cum era și de așteptat scot imediat mobilul din buzunar, navighez pe net și caut Turnul Negru, Cheile Bicazului. Găsesc doar câteva informații pentru alpiniști. Deoarece intenționez să-mi primesc regulat pensia, dacă nu o să aibă guvernanții alte planuri cu ea, renunț din start la ideea de a urca Turnul Negru pe coardă.

Ajuns acasă iau hărțile  și încep să-mi fac temele. După nici 30 de minute iese iarăși telefonul la iveală și încep să mobilizez gașca (în ciuda prognozei meteo care anunța cod galben de ploi) pentru sâmbăta următoare. Punctul terminus Turnul Negru.

CAPITOLUL II – SÂMBĂTĂ URMĂTOARE

plecare catre Turnul Negru
Spre Turnul Negru – punctul de adunare

Iată-ne la drum spre Turnul Negru. Nori voluptoși și negri ne ies în cale abia abținându-se să nu plângă de mila noastră.

Același drum, pe care l-am străbatut de zeci și zeci de ori cu aceeași plăcere, se așterne firesc sub roțile noastre: Piatra Neamț, Alexandru cel Bun, Vaduri, Pângărați …. Bicaz, Tașca, Neagra, Bicaz Ardelean, Bicaz Chei.

Intrăm in Cheile Bicazului și ca de fiecare dată amuțim uimiți de grandoarea peisajului.

Ei na, chiar m-ați crezut? Poate cu alți oameni așa s-ar fi întâmplat. Zăpăciții mei mă fac colet, imi pun gimbal-ul in brațe și mă montează pe mașină pe post de girofar.

Ce spuneți a meritat răceala cu care m-am ales?

Ieșim din tunel și  imediat după Serpentina Mică oprim într-o parcare suficient de încăpătoare pentru 3-4 mașini, chiar lângă Poarta de Piatră (o puteți identifica în ultimele minute din filmare). Este acea porțiune îngustată de drum unde nu este posibil accesul a două mașini simultan (din sensuri diferite de mers). Există chiar și un indicator rutier de Prioritate în raport cu circulația din sens opus .

Indicatorul rutier Poarta de Piatră

Aici s-a reunit grupul de drumeți. După ce am parcat mașinile, ne-am sarutat, ne-am lăudat ce bine arătăm noi și ce au îmbatrânit ceilalți … mă rog, știți voi, tot tacâmul.

O mica ședință de photo shooting pentru a dezmorți camerele foto. Eu am făcut chiar și parada modei cu noul Ronin-M.​

Parada camerelor de filmat Exerciții cu greutăți Câteva rafale de încălzire

Destul cu trândăveala, la drum!

Trecem strada și ne îndreptăm către un panou care ne confirmă că suntem pe calea cea bună. Prin spatele panoului se prelinge domol un drum pe care îl urmăm docili. Curând un brad ne familiarizează cu marcajul traseului (triunghi echilateral galben).

Din păcate nu ne putem bucura prea mult timp de drumul leneș. Foarte curând îl părăsim și cotim la stânga. După aproximativ 170m panta devine mai abruptă și trebuie să învingem în următorii aproximativ 350m o diferență de nivel de 70m.

Turnul Negru Urcus 1 Turnul Negru Urcus 2 Turnul Negru Urcus 3

Ieșim din pădure în Șaua Țifrea, la o altitudine de 1.002m. Peisajul mirific din fața noastră ne-a vrajit atât pe noi cât și panta care devine mai blândă cu noi.

Mania foto se dezlănțuie. Se dezlănțuie și ploaia. Dar nici măcar picăturile de ploaie nu ne pot face să renunțăm la ședința foto ad-hoc. Puștiul chiar o pune de un time-lapse.​

Tifrea 1 Tifrea 2

Furațí de peisaj ținem calea mereu înainte. Realizăm curând că ne-am abătut de la traseul spre Turnul Negru  și suntem nevoiți să ne întoarcem câteva sute de metri.

Reîntorși pe traseu ne continuăm drumeția spre stânga, mergând paralel cu Peretele Maria. Intrăm după nici o sută de metri din nou în pădure unde ne așteaptă un nou urcuș. Plecăm de la o altitudine de 1.005m iar în nici 400m ajungem la o altitudine de 1.072m.

Aici găsim un nou punct de belvedere și de respiro. Norii capricioși nu ne lasă sa profităm de priveliște. Grijulii nu îndraznim să mai scoatem camerele din huse.

Încă 10-20m de urcuș și spre surprinderea mea începem să coborâm. Ați auzit bine, de aici traseul este mai mult o coborâre cu doar cateva mici suișuri din loc în loc. Spre finish am mai urcat o pantă de maxim 15m și iată-ne… AM AJUNS la Turnul Negru.

Un punct de belvedere deasupra șoselei, lângă Podul Ungurilor, în zona magazinelor cu prostioare (cum le numesc eu).

Cuvintele nu-și mai au rostul … Ladies and gents I give you Turnul Negru:​

Turnul Negru 1 Turnul Negru 2 Turnul Negru 3
Turnul Negru 4 Turnul Negru 5 Turnul Negru 6

Capitolul III – ÎN LOC DE CONCLUZII

Sper că v-am convins de frumusețea traseului și cu prima ocazie să nu ocolițí Turnul Negru. Un traseu lejer, pentru pensionari  (niște pensionari ceva mai antrenați) având o lungime de aprox. 2.5 km și o diferență de nivel de doar 161m. Ca și durată … 1h 45m dus (cu tot cu bâlbâieli si ședințele foto de pe traseu), 1h 05m la întoarcere.

Pentru a veni în ajutorul celor interesați de acest traseu am postat track-ul înregistrat de GPS-ul nostru. Puteți să îl descărcați pe smartphone-ul dvs pentru a găsi mai ușor destinația.

Până la viitorul articol … ne vedem pe potecă!

Download track (*.gpx format) pentru traseul Poarta de Piatră – Șaua Țifrea – Turnul Negru

Traseu Poarta de Piatră – Șaua Țifrea – Turnul Negru

Coordonate: 46.80861949, 25.81444762

Download

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here